DMCA.com Protection Status

Join Whatsapp Group

English One Word Substitution – WB Primary TET Practice set -1

Spread the love
English One Word Substitution - WB Primary TET /Practice set -1
English One Word Substitution – WB Primary TET /Practice set -1

English One Word Substitution – WB Primary TET Practice set -1

1. To examine one’s own thoughts and feelings

A. Meditation

B. Retrospection

C. Reflection

D. Introspection

Ans.  D. Introspection

2. Loss of memory

A. Amnesia

B. Oblivion

C. Mania

D. Nostalgia

Ans. A. Amnesia

3. Custom of having many wives

A. Monogamy

B. Nigam

C. Polygamy

D. Matrimony

Ans.  C. Polygamy

4. A thing of no importance

A. Trickle

B. Humble

C. Trifle

D. Simple

Ans.  C. Trifle

5. To cause troops etc. to spread out in readiness for battle

A. Align

B. Collocate

C. Deploy

D. Disperse

Ans.  C. Deploy

6. One who eats all kinds of food

A. Carnivorous

B. Herbivorous

C. Glutton

D. Omnivorous

Ans.  D. Omnivorous

7. Anything written in a letter after it is signed

A. Posterity

B. Postdiction

C. Postscript

D. Corrigendum

Ans.  C. Postscript

8. A place where birds are kept

A. Apiary

B. Aviary

C. Aquarium

D. Hive

Ans.  B. Aviary

9. The policy of extending a country’s empire and influence

A. Imperialism

B. Capitalism

C. Internationalism

D. Communism

Ans.  A. Imperialism

10. One indifferent to pleasure and pain

A. Cryptic

B. Stoic

C. Monk

D. Agnostic

Ans.  B. Stoic

11. The custom of having more than one husband at the same time

A. Polygamy

B. Polyandry

C. Debauchery

D. Bigamy

Ans.  B. Polyandry

12. A man who hates women

A. Misogynist

B. Misfit

C. Misogynist

D. Miser

Ans.  C. Misogynist

13. List of headings of the business to be transacted  at a meeting

A. Schedule

B. Agenda

C. Proceeding

D. Excerpts

Ans.  B. Agenda

14. Trees which shed leaves annually

A. Vibrant

B. Deciduous

C. Vernal

D. Foliage

Ans.  B. Deciduous

15. A post without remuneration

A. Voluntary

B. Sinecure

C. Honorary

D. Involuntary

Ans.  C. Honorary

16. A general pardon of offenders

A. Amnesty

B. Armistice

C. Embargo

D. Clemency

Ans. A. Amnesty

17.  To send an unwanted person out of the country

A. Exclude

B. Ostracise

C. Deport

D. Expatriate

Ans.  C. Deport

18. Born after one’s father’s death

A. Illegitimate

B. Post marital

C. Posthumous

D. Post mortem

Ans.  C. Posthumous

19. A government run by a dictator

A. Democracy

B. Autocracy

C. Oligarchy

D. Theocracy

Ans.  B. Autocracy

20. Having no definite form of shape

A. Ambiguous

B. Vague

C. Amoral

D. Amorphous

Ans.  D. Amorphous

21. One who is determined to exact full vengeance for wrongs done to him

A. Vindicator

B. Usurer

C. Vindictive

D. Virulent

Ans.  C. Vindictive

22. A scientific study of birds

A. Etymology

B. Ornithology

C. Epistemology

D. Cosmology

Ans.  B. Ornithology

23. An office or post with no work but high pay

A. Honorary

B. Sinecure

C. Gratis

D. Ex officio

Ans.  B. Sinecure

24. One who delights in speaking about himself

A. Egotist

B. Egoist

C. Eccentric

D. Polyglot

Ans.  A. Egotist

25. Murder of a brother

A. Patricide

B. Regicide

C. Homicide

D. Fratricide

Ans.  D. Fratricide

26. Murder of a man

A. Suicide

B. Regicide

C. Infanticide

D. Homicide

Ans.  D. Homicide

27. A person living permanently in a certain place

A. Native

B. Resident

C. Domicile

D. Subject

Ans.  C. Domicile

28. Liable to be easily broken

A. Breakable

B. Glassy

C. Pliable

D. Brittle

Ans. D. Brittle

29. To slap with a flat object

A. New

B. Swat

C. Chop

D. Gnaw

Ans.  B. Swat

30. Living in both land and water

A. Gregarious

B. Ambiguous

C. Amphibious

D. Deciduous

Ans.  C. Amphibious

31. Regard for the others as a principle of action

A. Cynicism

B. Nepotism

C. Philanthropy

D. Altruism

Ans.  D. Altruism

32. One sho can speak many language

A. Polyglot

B. Linguist

C. Erudite

D. Pedantic

Ans.  A. Polyglot

33. Person who believes that God is everything and everything is God

A. Agnostic

B. Theist

C. Pantheist

D. Pantechnicon

Ans.  C. Pantheist

34. A remedy for all diseases

A. Cure sll

B. Treatment

C. Panacea

D. Recipe

Ans.  C. Panacea

35. Relationship by blood or birth

A. Parentage

B. Affiliation

C. Consanguinity

D. Nepotism

Ans. C. Consanguinity

36. A post with a salary but no work

A. Honorary

B. Remuneration

C. Honorarium

D. Sinecure

Ans.  D. Sinecure

37. Opposed to great or sudden change

A. Static

B. Revolutionary

C. Conservative

D. Evolutionary

Ans.  C. Conservative

38. One who has given up his faith

A. Atheist

B. Apostate

C. Agnostic

D. Heretic

Ans.  B. Apostate

39. Walking in sleep

A. Somniloquism

B. Somnambulism

C. Obsession

D. Hallucination

Ans.  B. Somnambulism

40. Incapable

A. Invisible

B. Crystal

C. Opaque

D. Transparent

Ans.  C. Opaque

41. Belief or opinion contrary to what is generally accepted

A. Unbelief

B. Superstition

C. Non conformity

D. Heresy

Ans.  D. Heresy

42. To alter a course

A. Diverge

B. Deter

C. Decide

D. Deviate

Ans.  A. Diverge

43. Study of mankind

A. Pathology

B. Physiology

C. Philology

D. Anthropology

Ans.  D. Anthropology

44. Desire for knowledge

A. Longing

B. Yearning

C. Curiosity

D. Craving

Ans.  C. Curiosity

45. Through which light cannot pass

A. Dull

B. Dark

C. Obscure

D. Opaque

Ans.  D. Opaque

46. Insensible

A. Numb

B. immune

C. Insensitive

D. Ticklish

Ans.  A. Numb

47. Stealing from the writings of others

A. Copying

B. Reframing

C. Reproducing

D. Plagiarism

Ans.  D. Plagiarism

48. A place where neither grass nor trees grow

A. Fertile

B. Barren

C. Cultivable

D. Luxuriant

Ans. B. Barren

49. A short stay at a place

A. Halay

B. Interlude

C. Intermission

D. Sojourn

Ans.  D. Sojourn

50. A person who does not believe in God

A. Renegade

B. Cynic

C. Heretic

D. Atheist

Ans.  D. Atheist

  • Krishnanagar Webel IT Park এ ভর্তি শুরু হয়েছে।
    Spread the loveKrishnanagar Webel IT Park এ ভর্তি শুরু হয়েছে। পশ্চিমবঙ্গ সরকারের রাজ‍্য কারিগরি শিক্ষা ও বৃত্তিমূলক শিক্ষা ও দক্ষতা বিকাশ (West Bengal State Council of Technical & Vocational Education And Skill Development) দপ্তরের নিয়ন্ত্রণে ও ব‍্যবস্থাপনায় Krishnagar Webel IT Park এ অ্যাডভান্সড ডিপ্লোমা ইন ফায়ার সেফটি ম‍্যানেজমেন্ট কোর্সে ২০২১-২২ সেশনে ভর্তি শুরু হয়েছে। দেড় …

    Continue reading

  • আই.আই.টি কানপুর জুনিয়র অ্যাসিস্ট্যান্ট পদে লোক নিয়োগ
    Spread the loveআই.আই.টি কানপুর জুনিয়র অ্যাসিস্ট‍্যান্ট পদে লোক নিয়োগ আই.আই.টি কানপুর জুনিয়র অ্যাসিস্ট‍্যান্ট পদে ৩১ জন   লোক নিচ্ছে। কারা কোন পদের জন্য যোগ্য : যে কোনো শাখার গ্ৰ‍্যাজুয়েটরা কম্পিউটার অ্যাপ্লিকেশনে জ্ঞান থাকলে যোগ্য। ডিগ্ৰি কোর্সে ৫০% নম্বর থাকলে আর ১-২ বছরের অভিজ্ঞতা থাকলে ভালো হয়। বয়স হতে হবে ১৬-১১-২০২১ এর হিসাবে ২১ থেকে ৩০ বছরের মধ্যে। …

    Continue reading

  • দক্ষিণ মধ্য রেলে লোক নিয়োগ
    Spread the loveদক্ষিণ মধ্য রেলে লোক নিয়োগ দক্ষিণ মধ্য রেল ‘অ্যাপ্রেন্টিস’ হিসাবে ৪,১০৩ জন লোক নিচ্ছে। নেওয়া হবে এইসব ট্রেডে : এ.সি মেকানিক, কার্পেন্টার, ডিজেল মেকানিক, ইলেক্ট্রিশিয়ান, ইলেক্ট্রনিক মেকানিক, ফিটার, মেশিনিস্ট, এম.এম.টি.এম, কে.এম.ডব্লু, পেইন্টার, ওয়েন্ডার।  কারা কোন ট্রেডের জন্য যোগ্য। কোনো স্বীকৃত পর্যদ বা বিশ্ববিদ্যালয় থেকে মোট অন্তত  ৫০% নম্বর পেয়ে মাধ্যমিক পাশ ছেলেরা এন.সি.ভি.টি …

    Continue reading

  • নভেম্বর মাসে 17 দিন বন্ধ থাকছে ব্যাঙ্ক । জানুন বিস্তারিত
    Spread the loveননভেম্বর মাসে 17 দিন বন্ধ থাকছে ব্যাঙ্ক । জানুন বিস্তারিত আগামী মাসে ব্যাঙ্কের  কোন গুরুত্বপূর্ণ কাজ করার পরিকল্পনা রয়েছে । তাহলে এই খবরটি জেনে রাখা অত্যন্ত জরুরি । নভেম্বর মাসে 17 দিন বন্ধ থাকবে ব্যাংক । রিজার্ভ ব্যাঙ্কের  নির্দেশ বাংলায় বেশ কয়েক দিন বন্ধ থাকবে ব্যাংক ।             দুর্গাপূজা …

    Continue reading

  • কলকাতার বঙ্গীয় বিজ্ঞান পরিষদে ভর্তি নিচ্ছে
    Spread the loveকলকাতার বঙ্গীয় বিজ্ঞান পরিষদে ভর্তি নিচ্ছে কলকাতার বঙ্গীয় বিজ্ঞান পরিষদে ‘লাইব্রেরি সায়েন্সে’র সার্টিফিকেট কোর্সে ভর্তি শুরু হয়েছে। উচ্চমাধ্যমিক পাশরা যোগ্য। দরখাস্তের ফর্ম সহ বিস্তারিত তথ্য পাবেন ২৩ অক্টোবরের থেকে ১৩ নভেম্বর পর্যন্ত বেলা ১২ টা থেকে ৫ টার মধ্যে। এছাড়াও অনলাইনে ফর্ম পাবেন। যোগাযোগের ঠিকানা : বঙ্গীয় বিজ্ঞান পরিষদ, পি – ১৩৪, সি.আই.টি …

    Continue reading