DMCA.com Protection Status

Join Whatsapp Group

English One Word Substitution – WB Primary TET Practice set -2

Spread the love
English One Word Substitution - WB Primary TET /Practice set -2
English One Word Substitution – WB Primary TET /Practice set -2

English One Word Substitution – WB Primary TET Practice set -2

1. A person who is unable to sleep at might

A. Insomniac

B. Humble

C. Watchman

D. Modest

Ans. A. Insomniac

2. A preacher who dies without making a will

A. Posthumous

B. Moribund

C. Intestate

D. Probation

Ans.  C. Intestate

3. An act which breaks the law of God

A. Heresy

B. Sin

C. Crime

D. Sacrilege

Ans. B. Sin

4. Constant effort to achieve something

A. Perseverance

B. Attempt

C. Enthusiasm

D. Vitor

Ans.  B. Attempt

5. Sentimental yearning for the past

A. Nostalgia

B. Craving

C. Lure

D. Longing

Ans. A. Nostalgia

6. Design made by cutting together coloured pieces of glass or stones

A. Oleograph

B. Mosaic

C. Tracery

D. Relief

Ans. B. Mosaic

7. To tell the truth solemnly

A. Verify

B. Testify

C. Deify

D. Confirm

Ans. B. Testify

8. One who desert his religion

A. Desert er

B. Turn coat

C. Fanatic

D. Apostate

Ans. D. Apostate

9. Habit of good eating

A. Gluttony

B. Gourmet

C. Gastronomy

D. Cookery

Ans. C. Gastronomy

10. One who uses fear as a weapon of power

A. Terrorist

B. Militant

C. Extremely

D. Anarchist

Ans.  A. Terrorist

11. A collection of starts

A. Congregation

B. Constellation

C. Cosmos

D. Cluster

Ans. B. Constellation

12. The original in habitant of country

A. Aborigines

B. Citizen

C. Native

D. Primitive

Ans. A. Aborigines

13. A partner in crime

A. Accomplice

B. Cohort

C. Collusion

D. Criminal

Ans. A. Accomplice

14. Place where birds are met

A. Zoo

B. Apnar

C. Armoury

D. Aviary

Ans.  D. Aviary

15. Study of mountains

A. Etymology

B. Epistemology

C. Orology

D. Anthropology

Ans.  C. Orology

16. One who does not care for literature or art

A. Barbarian

B. Philistine

C. Illiterate

D. Primitive

Ans.  B. Philistine

17. Irresistible craving for alcoholic drinks

A. Dipsomania

B. Euthanasia

C. Kleptomania

D. Amnesia

Ans.  A. Dipsomania

18. A man of odd habits

A. Eccentric

B. Cynical

C. Introvert

D. Moddy

Ans.  A. Eccentric

19. Craze for collection and possession of books

A. Bibliography

B. Bibliophile

C. Bucolic

D. Bovine

Ans. B. Bibliophile

20. Deriving pleasure from inflicting pain on others

A. Sadism

B. Malevolence

C. Bigotry

D. Masochism

Ans.  A. Sadism

21. Absolute rule by one person

A. Oligarchy

B. Aristocracy

C. Hierarchy

D. Autocracy

Ans.  D. Autocracy

22. The power of reading the thoughts of others

A. Psychopathy

B. Telecommunication

C. Psychology

D. Telepathy

Ans. D. Telepathy

23. Round about way of expression

A. Soliloquy

B. Monologue

C. Circumlocution

D. Follow ural

Ans. C. Circumlocution

24. One filled with excessive and mistaken enthusiasm in cause

A. Martyr

B. Pedant

C. Fanatic

D. Patriot

Ans.  C. Fanatic

25. Of the middle class

B. Mediocre

A. Medium

C. Bourgeois

D. Proletariat

Ans.  C. Bourgeois

26. Animals living on land and in water

A. Ambiguous

B. Amphibian

C. Amorphous

D. Ambivalent

Ans.  B. Amphibian

27. Confinement to avoid spread of infection

A. Quarantine

B. Isolation

C. Seclusion

D. Sequestering

Ans.  A. Quarantine

28. A missile that returns to the thrower

A. Rocket

B. Harpoon

C. Boomerang

D. Arsenal

Ans.  C. Boomerang

29. A light sailing boat built especially for racing

A. Dinghy

B. Canoe

C. Yacht

D. Frigate

Ans.  C. Yacht

30. Government by the rich

A. Oligarchy

B. Plutocracy

C. Aristocracy

D. Bureaucracy

Ans.  B. Plutocracy

31. One who doubts the existence of God

A. Heretic

B. Renegade

C. Atheist

D. Agnostic

Ans.  D. Agnostic

32. Be the embodiment or perfect example of

A. Signify

B. Characterise

C. Personify

D. Masquerade

Ans. C. Personify

33. Transmutation of baser metals into gold

A. Alchemy

B. Chemistry

C. Transparency

D. Mutation

Ans.  A. Alchemy

34. A house for storing grains

A. Cellar

B. Store

C. Godown

D. Granary

Ans. D. Granary

35. A man with narrow and prejudiced religious views

A. Fundamentalist

B. Orthodox

C. Bigot

D. Superstitious

Ans.  C. Bigot

36. A name adopted by an author in his writings

A. Title

B. Nomenclature

C. Nickname

D. Pseudonym

Ans. D. Pseudonym

37. A woman with skin and hair of auburn colour

A. Brunette

B. Blonde

C. Blond

D. Vamp

Ans.  B. Blonde

38. To do way with a law

A. Abolish

B. Abdicate

C. Spurn

D. Abrogate

Ans.  D. Abrogate

39. Of unknown and unadmitted authorship

A. Gullible

B. Anonymous

C. Unanimous

D. Vexation

Ans. B. Anonymous

40.  Use or practice of using new words

A. Neologism

B. Plagiarism

C. Mimicry

D. Linguistics

Ans.  A. Neologism

41. Member of a band of robbers

A. Favorit

B. Brigand

C. Thief

D. Pirate

Ans. B. Brigand

42. Belief or opinion contrary to what is generally accepted

A. Unbelief

B. Superstition

C. Non conformity

D. Heresy

Ans.  D. Heresy

43. Cutting  for stone in the bladder

A. Dichotomy

B. Tubectomy

C. Vasectomy

D. Lithotomy

Ans.  D. Lithotomy

44. Science which deals with human races

A. Ethology

B. Ethnology

C. Racialism

D. Anthropology

Ans.  B. Ethnology

45. A person who brings goods illegally into the country

A. Exporter

B. Importer

C. Smuggler

D. Imposter

Ans. C. Smuggler

46. That which induces sleep

A. Somnolent

B. Seductive

C. Soporific

D. Tranquil

Ans.  C. Soporific

47. Food which agree with one’s taste

A. Pungent

B. Palatable

C. Sensuous

D. Edible

Ans.  B. Palatable

48. A strict disciplinarian

A. Tyrant

B. Martinet

C. Despot

D. Autocrat

Ans.  B. Martinet

49. A person who travels to a sacred place as an act of religious devotion

A. Hermit

B. Pilgrim

C. Saint

D. Mendicant

Ans.  B. Pilgrim

50. A victory gained at too great an expense

A. Pyrrhic

B. Costly

C. Sombre

D. Laurel

Ans.  A. Pyrrhic

  • কল্যাণী বিশ্ববিদ্যালয় স্বীকৃত কৃষি বিজ্ঞান কোর্স করে চাকরির সুযোগ
    Spread the loveকল‍্যাণী বিশ্ববিদ্যালয় স্বীকৃত কৃষি বিজ্ঞান কোর্স করে চাকরির সুযোগ ভারত সহ আন্তর্জাতিক বাজারে কৃষি-শিল্প ও সহযোগীক্ষেত্রে উপযুক্ত প্রশিক্ষিত পেশাদারের চাহিদা সর্বত্র। এই বৃহৎ কর্মক্ষেত্রের উপযোগী পেশাদের তৈরির লক্ষ্যে কল‍্যাণী বিশ্ববিদ্যালয়ের স্বীকৃতি নিয়ে শুরু হয়েছে কৃষিবিজ্ঞান ও প্রযুক্তি বিষয়ক সুসংহত ডিপ্লোমা ও পোস্ট-গ্ৰ‍্যাজুয়েট ডিপ্লোমা কোর্স যা পশ্চিমবঙ্গে প্রথম। দক্ষ ও উদ‍্যেগী যুবসমাজের সামনে বৃহত্তর …

    Continue reading

  • নেভিতে ৫০ জন অফিসার নিয়োগ
    Spread the loveনেভিতে ৫০ জন অফিসার নিয়োগ ভারতীয় নৌবাহিনী শর্ট সার্ভিস কমিশনে জেনারেল সার্ভিস (এক্সিকিউটিভ) ও হাইড্রোগ্ৰাফি শাখায় এক্সটেনডেড ন‍্যাভাল ওরিয়েন্টেশন কোর্স পড়িয়ে অফিসার পদে ৫০ জন অবিবাহিত ছেলে নিচ্ছে। কারা কোন পদের জন্য যোগ্য :  জেনারেল সার্ভিস (এক্সিকিউটিভ) : ইঞ্জিনিয়ারিংয়ের যে কোনো শাখার ডিগ্ৰি (বি.ই বা বি.টেক) কোর্স পাশরা মোট অন্তত ৬০% নম্বর পেয়ে …

    Continue reading

  • মিশ্র ধাতু নিগম লিমিটেডে ‘অ্যাসিস্ট্যান্ট’ পদে লোক নিয়োগ
    Spread the loveমিশ্র ধাতু নিগম লিমিটেডে ‘অ্যাসিস্ট‍্যান্ট’ পদে লোক নিয়োগ কেন্দ্রীয় সরকারের প্রতিরক্ষা মন্ত্রকের অধীন মিশ্র ধাতু নিগম লিমিটেড ‘অ্যাসিস্ট‍্যান্ট’ পদে ২১ জন লোক নিচ্ছে। মেটালার্জিক‍্যাল ইঞ্জিনিয়ারিংয়ের ডিপ্লোমা কোর্স পাশরা মোট অন্তত ৬০% (তপশিলী হলে ৪৫%) নম্বর পেয়ে থাকলে যোগ্য। কোনো শিল্প সংস্থায় ১ বছরের পোস্ট কোয়ালিফিকেশন অভিজ্ঞতা থাকতে হবে। বয়স – বয়স হতে হবে …

    Continue reading

  • পাওয়ার গ্ৰিড কর্পোরেশনে ৩৫ জন লোক নিয়োগ
    Spread the loveপাওয়ার গ্ৰিড কর্পোরেশনে ৩৫ জন লোক নিয়োগ কেন্দ্রীয় সরকারের অধীন সংস্থা, পাওয়ার গ্ৰিড কর্পোরেশন অফ ইন্ডিয়া লিমিটেড ‘ডিপ্লোমা ট্রেনি (ইলেক্ট্রিক‍্যাল)’ পদে ৩৫ জন লোক নিচ্ছে। পলিটেকনিক থেকে ইলেক্ট্রিক‍্যাল, ইলেক্ট্রিক‍্যাল (পাওয়ার),  ইলেক্ট্রিক‍্যাল অ্যান্ড ইলেক্ট্রনিক্স, পাওয়ার সিস্টেম ইঞ্জিনিয়ারিং বা পাওয়ার ইঞ্জিনিয়ারিং (ইলেক্ট্রিক‍্যাল) ট্রেডের ডিপ্লোমা কোর্স  পাশরা মোট অন্তত ৭০% (তপশিলী হলে সাধারণভাবে পাশ) নম্বর পেয়ে …

    Continue reading

  • ইন্ডিয়ান কোস্ট গার্ড-এ ৩৫০ জন প্রার্থী নিয়োগ । জানুন বিস্তারিত
    Spread the loveইন্ডিয়ান কোস্ট গার্ড-এ ৩৫০ জন প্রার্থী নিয়োগ । জানুন বিস্তারিত ভারতীয় উপকূল রক্ষীবাহিনী (ইন্ডিয়ান কোস্ট গার্ড) ‘নাবিক ডোমেস্টিক ব্রাঞ্চ (কুক ও স্টুডেন্ট)’ , ‘নাবিক (জেনারেল ডিউটি)’ ও ‘যান্ত্রিক’ পদে ৩৫০ জন লোক নিচ্ছে। এই পদের ব‍্যাচ নং : 01/2022.  কারা কোন পদের জন্য যোগ্য :  নাবিক (জেনারেল ডিউটি) : অঙ্ক ও ফিজিক্স বিষয় …

    Continue reading

Leave a Reply

Your email address will not be published.