DMCA.com Protection Status

English Pedagogy – WB Primary TET Practice Set-1

Spread the love
English Pedagogy - WB Primary TET Practice Set-1
English Pedagogy – WB Primary TET Practice Set-1

English Pedagogy – WB Primary TET Practice Set-1

English Pedagogy – WB Primary TET Practice Set-1 : For wb primary tet aspirants we have uploaded series of wb primary tet english pedagogy practice set.

1. Communicative language teaching replaced basically…

A.natural language processing
B.structural teaching
C.situational language teaching
D.motivational teaching

Ans.B.structural teaching

2. To teach English to a class V student which method will you adopt ?

A.direct method
B.grammar translation method
C.silent way
D.audio lingual methods

Ans.C.silent way

3.The method of teaching English adopted at present in school curriculum is

A.formative correlation approach
B.functional communicative approach
C.function corrective approach
D.figurative comprehensive approach

Ans.B.functional communicative approach

4.Traditionally language teaching is

A.teacher centred
B.learner centred
C.text book centred
D.none of the above

Ans.B.learner centred

5.FCA is in opposition to

A.structural approach
B.comprehensive approach
C.translate and grammar method
D.functional approach

Ans.A.structural approach

6.Teaching and learning is a journey from

A.concrete to abstract
B.simple to complex
C.known to unknown
D.all the above

Ans.D.all the above

7. In a language class a teacher should be a

A.director
B.instructor
C.facilitator
D.friend

Ans.C.facilitator

8. Direct method is also known as

A.natural method
B.indirect approach
C.inductive approach
D.all the above

Ans.A.natural method

9. By facilitator we mean

A.one who provides what the students need
B.one who guides students
C.one who instructs
D.none of the above

Ans.A.one who provides what the students need

10. Grammar method is also know as

A.grammar
B.foreign language
C.rules of any language usage
D.classical language

Ans.D.classical language

11. A students of class VI repeatedly mis spells a word. How would you correct him?

A. by supplying the correct answer
B.emphasising on self correction
C.encourage peer correction
D.by a innovative method suitable for the student

Ans.D.by a innovative method suitable for the student

12. The objective vog direct method is

A.to increase power of comprehension
B.to increase commutative power
C.to develop a command over the target language
D.to develop personality

Ans.C.to develop a command over the target language

13. Silent way is a method of teaching which emphasizes on

A.self expression of students
B.silence of students
C.instruction of teachers
D independence from teachers

Ans.A.self expression of students

14. Grammar translation method does not

A.encourage learning through mother tongue
B.give important to grammar
C.enhance a student’s communicative skill
D.enable the student too use the language fluently

Ans.C.enhance a student’s communicative skill
 
15. Language acquisition is a

A.concious process
B.process of learning
C.sub conscious process
D.none of the above

Ans.C.sub conscious process

16. Tradisional method goes against the

A.prescriptive grammar
B.simulation
C.pedagogic principles
D.generalization

Ans.C.pedagogic principles

17. During language acquisition students are

A.aware of grammatical rules
B.unware of grammatical rules
C.learn grammatical rules
D.forget grammatical rules

Ans.B.unware of grammatical rules

18. The incidental or correlative method is known as

A.inductive
B.deductive
C.structural
D.reference method

Ans.D.reference method

19. Which one will you emphasize in natural communication

A.form of communication
B.grammatical correctness
C.text of communication
D.none of the above

Ans.C.text of communication

20. Journey from example to generalization is

A.inductive
B.deductive
C.incidental
D.all the above

Ans.A.inductive

21. Direct instruction in the rules of language is called

A.acquisition
B.learning
C.learning and acquisition
D.none of the above

Ans.B.learning

22. Inductive method proceeds from

A.heavy materials to light once
B.known to unknown
C.simple to complex
D.both b & c

Ans.D.both b & c

23. Knowing grammatical rules

A.ensures good speaking or writing
B.does not ensure good speaking or writing
C.ensure good writing
D.ensure good speaking

Ans.B.does not ensure good speaking or writing

24. One of the principles of materials preparation for language learning is that

A.complex material should be chosen
B.grading of material should be done
C.any kind of material can be chosen
D.a small amount of material should be introduced

Ans.B.grading of material should be done

25. What does a student need most to succeed in a standardised test of  English language

A.subconscious acquisition
B.conscious learning
C.memorizing rules of language
D.free communication

Ans.C.memorizing rules of language

26. Correct pronunciation of individual sound is related to

A.accuracy
B.fluency
C.both accuracy & fluency
D.neither accuracy nor fluency

Ans.A.accuracy

27. Language skills refer to

A.language system
B.how language system is used
C.ability to read and write
D.none of the above

Ans.B.how language system is used

28. Language accusation occurs only when

A.the child is taught the rules of grammar
B.the child is given a reward
C.the child has exposure to the language
D.the child absorbs the language without conscious attention

Ans.C.the child has exposure to the language

29. Bottom up skills of listening refers to

A.attribution of meaning
B.decoding of language into meaningful units
C.improving skills of the learner
D.none of the above

Ans.B.decoding of language into meaningful units

30. When a child is asked to recite a poem, it can help the teacher to test

A.knowledge of literature
B.proficiency of speaking
C.acting talent
D.comprehension

Ans.D.comprehension

31. Fluency is

A.ability to use spontaneously
B.ability to listen spontaneously
C.ability to respond spontaneously
D.all the above

Ans.D.all the above

32. The structure ‘he goes to school’ is often produced by learners due to

A.failure of intelligence
B.mother tongue interference
C.overgeneralization of rules
D.wrong teaching

Ans.C.overgeneralization of rules

33. A student says “I have no pen” which language function does he use?

A.conveying information
B.maintains social relations
C.instrument of action
D.as an instrument of cognitive development

Ans.A.conveying information

34. For teaching grammar, the best grammar that a teacher can use is

A.traditional grammar
B.modern grammar
C.pedagogic grammar
D.no grammar is needed

Ans.C.pedagogic grammar

35. A student wishes you “good morning”. Which language function does he use?

A.convey information
B.use language as an art form
C.maintain social relation
D.all the above

Ans.C.maintain social relation

36. A test of listening comprehension is a test of

A.receptive skill
B.productive skill
C.hearing skill
D.phonology

Ans.A.receptive skill

37. Phonology refers to

A.telephones
B.sound
C.science of speech sound
D.history of telephone

Ans.C.science of speech sound

38. Organization of arguments and ideas in paragraphs is an important aspect of

A.writing essays
B.writing memos
C.writing stories
D.writing personal letters

Ans.A.writing essays

39. A student says, “he don’t know English”. What will you do to help him?

A.tell him that he is incorrect
B.tell him the correct form
C.ignore his mistake
D.tell him the grammatical rules and cite more examples

Ans.D.tell him the grammatical rules and cite more examples

40. ‘Brain storming’ means

A.to collect all kinds of ideas on a topic
B.to do some mental exercise
C.to make efforts to understand something
D.to give some kind of stimulus to the brain

Ans.A.to collect all kinds of ideas on a topic

41. Communicative methods without grammar are

A.good for students
B.harmful for students
C.easier for students
D.none of the above

Ans.B.harmful for students

42. Which of the following is an incorrect assumption in language teaching

A.learners acquire language by trying to use it in real situation
B.learners’ first language plays an important role in learning
C.language teaching should have a focus in communicative activities
D.language teaching should give importance to writing rather than speech

Ans.D.language teaching should give importance to writing rather than speech

43. A student goes his mother and says, “Mother, teacher told me that I stood first in the class”. He is applying his knowledge of

A.active and passive voice
B.direct indirect speech
C.parts of speech
D.none of the above

Ans.B.direct indirect speech

44. ‘Interactive ‘ listening is

A.listening and responding
B.listening for mood a d to e
C.listening for word stress and emphasis
D.listening for finding out speaker’s attitude

Ans.A.listening and responding

45. Applied grammar refers to

A.theories of grammar
B.use of grammar in everyday communication
C.grammar applicable in the classroom
D.all the above

Ans.B.use of grammar in everyday communication

46. Reading skill can be developed best by

A.writing answers to questions on text
B.focusing on the use of words from context in the next
C.doing vocabulary exercises
D.doing quizzes and playing word games

Ans.B.focusing on the use of words from context in the next

47. Which sentence is perfect ?

A.I have been waiting for two months for a letters
B.I am waiting for two years for a letters
C.I was waiting for a letter for two years
D.all the above

Ans.A.I have been waiting for two months for a letters

48.mother tongue influence can be effectively minimized in the classroom by

A.using the mother tongue more often
B.giving examples from the mother tongue
C.giving a lot of exposure in the target language
D.giving inputs from the target language in a simple, graded manner

Ans.D.giving inputs from the target language in a simple, graded manner

49. To make grammar lessons is it advisable to

A.proceed from definition to examples
B.proceed from examples to definition
C.climinate examples
D.ignore definition

Ans.B.proceed from examples to definition

50. Practice of grammatical structures in a controlled manner can be done by

A.correcting wrong sentences produced by learners
B.gap filling grammar exercises
C.writing paragraphs and essays
D.explaingingthe use of particular structures

Ans.B.gap filling grammar exercises.

শিক্ষা ও চাকরি সংক্রান্ত খবরের সেরা ঠিকানা

  • ২৫ টেকনিক্যাল অ্যাসিস্ট‍্যান্ট / যোগ্যতা গ্রাজুয়েট
    Spread the love২৫ টেকনিক্যাল অ্যাসিস্ট‍্যান্ট / যোগ্যতা গ্রাজুয়েট সি.এস.আই.আর ন‍্যাশনাল জিওফিজিক‍্যাল রিসার্চ ইনস্টিটিউট ‘টেকনিক্যাল অ্যাসিস্ট‍্যান্ট’, ‘টেকনিক্যাল অফিসার’, ও  ‘সিনিয়র টেকনিক্যাল অফিসার’ পদে ২৫ জন লোক নিচ্ছে। কারা কোন পদের জন্য যোগ্য :পোস্ট কোড : TAGP : টেকনিক্যাল অ্যাসিস্ট‍্যান্ট গ্ৰেড – ।।। ফিজিক্স ও অঙ্ক বিষয় নিয়ে ডিগ্ৰি কোর্স পাশরা প্রথম শ্রেণির পেয়ে থাকলে যোগ্য। জিওফিজিক্স …

    Continue reading

  • English Preposition – WB Primary TET Practice set -2
    Spread the loveEnglish Preposition – WB Primary TET Practice set -2 1. He is right……Saying so A. OnB. AtC. InD. Of Ans.  C. In 2. The peasant refused to bow……….His master A. OnB. AboutC. UponD. To Ans.  D. To 3. You are eligible …….The post A. ToB. ForC. WithD. Over Ans.  B. For 4. It …

    Continue reading

  • English Preposition – WB Primary TET Practice set -1
    Spread the loveEnglish Preposition – WB Primary TET Practice set -1 1. The present refuse to grovel…..The feet of this master A. On B. About C. Upon D. At Ans. D. At 2. Ha is addicted…..Wine A. On B. Upon C. By D. To Ans. D. To 3. It is dangerous to montrider…..The enemy’s camp …

    Continue reading

  • ইন্দিরা গান্ধি সেন্টার ফর অ্যাটমিক রিসার্চ সংস্থা ৩১৭ জন লোক নিয়োগ করবে
    Spread the loveইন্দিরা গান্ধি সেন্টার ফর অ্যাটমিক রিসার্চ সংস্থা ৩১৭ জন লোক নিয়োগ করবে টেকনিক্যাল অফিসার, স্টেনোগ্ৰাফার, ওয়ার্ক অ্যাসিস্ট‍্যান্ট এবং স্টাইপেন্ডারি ট্রেনি পদে ৩১৭ জনকে নেবে ইন্দিরা গান্ধি সেন্টার ফর অ্যাটমিক রিসার্চ। ট্রেনি পদের ক্ষেত্রে সফল ভাবে ট্রেনিং শেষে নিয়োগ পাওয়া যাবে সংশ্লিষ্ট সংস্থায়।  শূন‍্যপদের বিবরণ :  টেকনিক্যাল অফিসার/সি (গ্ৰুপ-এ) : পোস্ট কোড টি ও …

    Continue reading

  • English One Word Substitution – WB Primary TET Practice set -2
    Spread the loveEnglish One Word Substitution – WB Primary TET Practice set -2 1. A person who is unable to sleep at might A. Insomniac B. Humble C. Watchman D. Modest Ans. A. Insomniac 2. A preacher who dies without making a will A. Posthumous B. Moribund C. Intestate D. Probation Ans.  C. Intestate 3. …

    Continue reading

Leave a Reply

Your email address will not be published.