DMCA.com Protection Status

English Pedagogy – WB Primary TET Practice Set-3

Spread the love
English Pedagogy – WB Primary TET Practice Set-3
English Pedagogy – WB Primary TET Practice Set-3

English Pedagogy – WB Primary TET Practice Set-3

1. A student is caught for mat practice. What will you do?

A.try to know the reason and being remedial teaching
B.punish him several
C.detain him in the same class
D.beat him

Ans.  A.try to know the reason and being remedial teaching

2. When students learn a language for bright employment opportunities, their motivation is

A.extrinsic
B.intrinsic
C.exotic
D.eccentric

Ans.  A.extrinsic

3. Deficiency of learning can be cured by

A.personal attention of the teacher
B.drill
C.Micro notes
D.all the above

Ans.  D.all the above

4. A child centred classroom is characterized by

A.a variety of learning activities for the learners
B.children sitting in the centre of the classroom
C.children teaching other children under the supervision of the teacher
D.very passive teachers and active learners

Ans.  A.a variety of learning activities for the learners

5. Knowledge gap occurs due to

A.lack of sincerity
B.lack of attention
C.long absence from school
D.lack of interest

Ans.  C.long absence from school

6. Constructive approach to language teaching expects the teacher to

A.give pre constructed knowledge to learners
B.construct his own curriculum
C.Make learners prepare their own textbook
D.help construct knowledge using their experiences

Ans.  D.help construct knowledge using their experiences

7. A student may resort to copying if he is

A.scolded
B.insulted
C.pressurised
D.beaten

Ans.  C.pressurised

8. When a test item expects the leaders to use the tense forms, voice, connectors, prepositions and articles accurately, such an approach can be called

A.improper grammar testing
B.intergrated grammar testing
C.asserted grammar practice
D.mixed grammar task

Ans.  B.intergrated grammar testing

9. The aim to of speak English should be….

A.ability to speak English fluently
B.attainment of a good working knowledge of English
C.write correct English
D.learn correct grammar

Ans.  B.attainment of a good working knowledge of English

10. Which of the following is not a legitimate purpose of assessment in education

A.to find out to what extent curricular objectives have been achieved
B.ti identify individual and special needs of learners
C.to improve the teaching learning process
D.to rank the learners on the basis of marks

Ans.  D.to rank the learners on the basis of marks

11. The structural approach is aimed at

A.learning grammatical structures
B.developing a sound vocabulary
C.teaching of structures through repeated drills
D.memorisation of sentence structures

Ans.  C.teaching of structures through repeated drills

12. Comprehensive evaluation refers to assessment of

A.co curricular activities
B.academic subjects
C.both scholastic and co scholastic areas
D.summative assessment tests

Ans.  C.both scholastic and co scholastic areas

13. The main objective of teaching English at the school level is

A.cultural
B.literary
C.conversational
D.linguistic

Ans.  D.linguistic

14. A mixed ability group is heterogeneous in

A.economic status
B.gender and age
C.social start
D.knowledge and skill

Ans.  A.economic status

15. The foundation skills for learning english are

A.to understand spoken english
B.to understand written english
C.to speak and write english
D.all the above

Ans.  D.all the above

16. Teacher should not give corporal punishment to learners because

A.it makes parents very angry
B.it ir risky
C.it creates stress and rear in learners
D.it is only an emotional release for the teachers

Ans.  C.it creates stress and rear in learners

17. The understanding of english requires

A.an active knowledge of english
B.a passive knowledge of the language
C.a direct knowledge of the language
D.an indirect knowledge of the language

Ans.B.a passive knowledge of the language

18. Pre reading tasks are meant for

A.evaluating the reading skill of the learners
B.giving the meaning of difficult words and phrases
C.introducting the main idea and motivating the learners
D.explaining  the grammatical items used in the reading text

Ans.  C.introducting the main idea and motivating the learners

19. The speaking english of english requires

A.knowledge of english grammar
B.a good vocabulary
C.an active knowledge
D.correct pronunciation

Ans.  C.an active knowledge

20. When a teacher asks her students to write a letter after having a group discussion, she is

A.adopting the direct method of language teaching
B.intergrating different language skill
C.following a traditional method
D.likely to confuse the students

Ans.  B.intergrating different language skill

21. The linguistic aim of teaching english is

A.a practical command of both spoken and written english
B.to develop ability to appreciate literature
C.to enable students to appreciate english culture
D.to argue and debate in correct english

Ans.  A.a practical command of both spoken and written english

22. Speaking skill can be best developed by enabling the learners to

A.read challenging and difficulty texts
B.communicate in real life situations
C.listen to the model provided by the teacher
D.avoid all errors while speaking

Ans.  B.communicate in real life situations

23. The literary aim of teaching english is

A.to motivate pupils to read english
B.to induce students to give up use of mother tongue
C.to try to give students a taste for reading english
D.to enable pupils to write lottery english

Ans.  C.to try to give students a taste for reading english

24. Curriculum is an educational programme which does not state

A.the lesson planning details of the topic
B.the educational purpose of the programme
C.the content teaching and learning experience which will be necessary to achieve this purpose
D.the means of evaluating where these educational ends have been achieved or not

Ans.  A.the lesson planning details of the topic

25. The four types of language activities in order of priority are

A.reading, writing, speaking and listening
B.speaking, reading , listening, writing
C.writing , reading speaking, listening
D.listening, speaking, reading, writing

Ans.  D.listening, speaking, reading, writing

26. A good test on reading comprehension will have questions


A.that focus primarily on the structures and words used in the text
B.that test the textual knowledge thoroughly
C.that encourage learners bro write answers without errors
D.that test inference, interpretation and evaluation beside comprehension

Ans.  D.that test inference, interpretation and evaluation beside comprehension

27. At the initial stage, english should be regarded only

A.as a content subject
B.as a skill subject
C.as a subject for literary appreciation
D.as a theoretical subject

Ans.  B.as a skill subject

28. Teaching grammar is useful to improve

A.accuracy
B.fluency
C.literacy
D.numeracy

Ans.  A.accuracy

29. At the initial stage, the teacher should give maximum emphasis

A.on rote learning
B.on practice in writing the language
C.on speaking the language
D.on memorisation

Ans.  C.on speaking the language

30. Picture comprehensive is effective to promote

A.artistic skill
B.speaking skill
C.listening skill
D.literary skill

Ans.  A.artistic skill

31. The pupil’s ability to speak his mother tongue well will

A.hinder his ability to speak english
B.help his ability to speak english
C.neither help nor hinder his ability to speak english
D.affect his speaking ability

Ans.  B.help his ability to speak english

32. Seating arrangement should be flexible in a language classroom because

A.it facilitate pair work and group work
B.it reduces the responsibility of his teacher
C.it helps the teacher in maintaining discipline
D.it helps learners change their places frequently

Ans.  A.it facilitate pair work and group work

33. To make the learning of a foreign language interesting , it should be taught

A.in connection with the foreign environment
B.in connection with the national environment
C.in connection with the pupil’s life
D.in connection with the teacher’s life

Ans.  C.in connection with the pupil’s life

34. Learners acquire a language by

A.useing the language in a natural interactive environment
B.analyzing the literature of the language
C.studying about the culture of the speakers of that language
D.studying the literature of the language

Ans.  A.useing the language in a natural interactive environment

35. At present english is taught in school through the

A.formal cognitive method
B.cognitive dissonance method
C.functional communicate method
D.comprehension method

Ans.  C.functional communicate method

36. The most important feature of an effective language classroom is opportunity for learners to

A.relax
B.interact
C.evaluate
D.imitate

Ans.  B.interact

37. A foreign language is best learnt through

A.retention
B.comprehension
C.rotation
D.practice

Ans.  D.practice

38. In learning a new language, multilingualism is

A.a methodology
B.an asset
C.an interference
D.a burden

Ans.  B.an asset

39. Grammar translation method stresses on

A.fluency of speech
B.accurancy
C.retention
D.memorisation

Ans.  B.accurancy

40. Which of the following will help learners take greater responsibility for their own learning

A.controlled writing tasks
B.peer assessment
C.summative assessment
D.supervised assessment

Ans.  C.summative assessment

41. Direct method is also known as

A.natural method
B.deductive method
C.structural approach
D.comprehensive approach

Ans.  A.natural method

42. The main purpose of assessment is

A.to give practice in writing
B.to improve the teaching learning process
C.to decide pass and fail
D.to measure achievement of learners

Ans.  B.to improve the teaching learning process

43. Direct method is aimed at

A.increasing power of comprehension
B.developing personality
C.developing a command over the target language
D.increasing power of retention

Ans.  C.developing a command over the target language


44. When young learners are taught to improve their spelling and punctuation, they will

A.nurture their creativity
B.sharpen their listening skill
C.improve their accuracy
D.enhance their fluency

Ans.  C.improve their accuracy

45. Correlative method is called

A.structural method
B.referance method
C.deductive method
D.inductive method

Ans.  B.referance method

46. Reading between the lines as a sub skill of reading mainly involves

A.giving sufficient space between lines
B.inferring the unstated using the contextual and verbal clues
C.identifying the grammatical item
D.understanding the stated facts

Ans.  B.inferring the unstated using the contextual and verbal clues

47. perspective grammar is also called

A.traditional
B.conventional
C.accusative
D.formal

Ans.  D.formal

48. Young learners will enjoy a play included in the text book when they

A.enact the play
B.get detailed explanation about the play from the teacher
C.read the play silently
D.listen to the teacher reading the play

Ans.  A.enact the play

49. ‘Acquisition’  in pedagogy means

A.acquiring good notes for examination
B.going through the process of learning
C.securing high marks in examination
D.acquiring all the language skills

Ans.  D.acquiring all the language skills

50. Correct speech habits can be developed most effectively through

A.vocabulary practice
B.quizzes
C.dictation
D.pronunciation practice

Ans.  D.pronunciation practice

Leave a Reply

Your email address will not be published.