DMCA.com Protection Status

Join Whatsapp Group

English Sentence Completion – WB Primary TET Practice Set – 1

Spread the love
English Sentence Completion - WB Primary TET Practice Set - 1
English Sentence Completion – WB Primary TET Practice Set – 1

English Sentence Completion – WB Primary TET Practice Set – 1

1. These medicine are………..For curing cold

A. Proper
B. Real
C. Effective
D. Capable

Ans.  C. Effective

2. I am …………. Forward to our picnic scheduled in the next month

A. Seeing
B. Going
C. Looking
D. Planning

Ans.  C. Looking

3. Roma ……..Me of a girl I used to know

A. Remembers
B. Recalls
C. Recollects
D. Reminds

Ans.  D. Reminds

4. The………Is working on wood

A. Artefact
B. Artiste
C. Artist
D. Artisan

Ans.  D. Artisan

5. Success give only ……. Pleasure

A. Mordant
B. Momentary
C. Monotonous
D. Momentous

Ans.  D. Momentous

6. A stone that goes on rolling………No moss

A. Gets
B. Accumulates
C. Collects
D. Gathers

Ans.  D. Gathers

7. Some people………… Themselves into believing that they are indispensable to the organization they work for

A. Keep
B. Fool
C. Force
D. Denigrate

Ans.  D. Denigrate

8. Ravi had to drop his plan of going to picnic as he had certain…………..To meet during that period

A. Commitments
B. Observations
C. Urgencies
D. Transactions

Ans.  D. Transactions

9. The…………. To distinguish differences is the basis of science and art

A. Power
B. Tact
C. Strength
D. Wisdom

Ans.  D. Wisdom

10. A defending champion justified his top……….By clinching the title

A. Skill
B. From
C. Technique
D. Billing

Ans.  D. Billing

11. The government’s economic policy includes certain projects for………..The living conditions of the poor

A. Bettering
B. Harmonising
C. Manipulating
D. Doing away with

Ans.  A. Bettering

12. It is a rugged, restless and uncertain existence that the……….Lead

A. Travellers
B. Nomads
C. Sailors
D. Tourists

Ans.  B. Nomads

13. The accused……..That he had met the deceased before

A. Remarked
B. Refused
C. Exclaimed
D. Denied

Ans.  D. Denied

14. This article tries to……….Us with problems of poor nations so that we help them more effectively

A. Allow
B. Enable
C. Convince
D. Acquaint

Ans.  D. Acquaint

15. Research has also……….The illusion that childhood dreams are pure innocence

A. Accepted
B. Observed
C. Dispelled
D. Discovered

Ans.  C. Dispelled

16. The government should provide attractive tax………To creat the market for quality goods

A. Controls
B. Incentives
C. Revenues
D. Structures

Ans.  B. Incentives

17. And why did the police suspect you? It just does not make any……………To me

A. Truth
B. Reason
C. Point
D. Sense

Ans.  D. Sense

18. You will have to face some practical problems when you start………..This plan

A. Prosecuting
B. Projecting
C. Prescribing
D. Proscribing

Ans.  B. Projecting

19. His interest in the study of human behaviour is indeed very…………..

A. Strong
B. Large
C. Broad
D. Vast

Ans.  D. Vast

20. It was………….. hot that day and the cable suffered the brunt of the heat

A. Treacherously
B. Acceptably
C. Unfailingly
D. Unbelievably

Ans.  D. Unbelievably

21.  ……………..By people’s perception it seems that democracy has succeeded in India

A. Following
B. Going
C. Making
D. Planned

Ans.  B. Going

22. My friend took his first pay to the bank to……………It in his account

A. Deposit
B. Deficit
C. Debit
D. Demote

Ans.  A. Deposit

23. Through perseverance and hard work we can keep the………….. Of liberty burning even during dark and trying

A. Flam
B. Lamb
C. Goal
D. Light

Ans.  A. Flam

24. Speeding and blocking are traffic offences which lead to………..Accidents

A. Winsome
B. Urban
C. Gruesome
D. Minor

Ans.  C. Gruesome

25. These essays are intellectually………..And  represent various levels of complexity

A. Revealing
B. Modern
C. Superior
D. Demanding

Ans.  C. Superior

26. It was the help he got from his friends which………..Him through the tragedy

A. Helped
B. Boosted
C. Perked
D. Sustained

Ans.  D. Sustained

27.there are……….. Views on the issue of giving bonus to the employees

A. Independent
B. Divergent
C. Modest
D. Adverse

Ans.  B. Divergent

28. The principal ans staff have made………. Efforts to enable the students to attend collage on the days of the bus strike

A. Integrated
B. Deliberate
C. Concerted
D. Systematic

Ans.  C. Concerted

29. The prolonged illness left him totally ……….

A. Enervated
B. Invalid
C. Indisposed
D. Healthy

Ans.  A. Enervated

30. This item will not figure in the……….For today’s meeting

A. List
B. Schedule
C. Programme
D. Agenda

Ans.  D. Agenda

31. His logic……….. Everyone, including the experts

A. Teased
B. Defied
C. Surprised
D. Confounded

Ans.  C. Surprised

32. Modern public sector managers have become quite …………In shifting their loyalties

A. Overt
B. Inept
C. Learned
D. Adept

Ans.  D. Adept

33. Bimal’s friends had nothing to offer him other than………… In his grief

A. Friendship
B. Kindness
C. Solution
D. Consolation

Ans.  D. Consolation

34. If negotiations are to prove fruitful, there must not only be sincerity on each side, but there must also be………… In the sincerity of the other side

A. Certainly
B. Substance
C. Faith
D. Belief

Ans.  C. Faith

35. He bought new shoes last month but they are already ………….Out

A. Given
B. Gone
C. Blocked
D. Worn

Ans.  D. Worn

36. The…………Animal was on the look out for food

A. Uncivilized
B. Wild
C. Primitive
D. Savage

Ans.  B. Wild

37. The improvement made by changes in the system was………..And did not warrant the large expenses

A. Large
B. Small
C. Marginal
D. Minute

Ans.  C. Marginal

38. No country can………..To practice a constant , rigid foreign policy in view of the world power dynamics

A. Obligate
B. Anticipate
C. Afford
D. Envisage

Ans.  C. Afford

39. I am given to ………. That you are going abroad

A. Learn
B. Think
C. Predict
D. Understand

Ans.  D. Understand

40. Family planning is essential for curbing the rapid………..In population

A. Spread
B. Increase
C. Spurt
D. Augment

Ans.  B. Increase

41. Planets move in elliptical………..Round the sun

A. Figures
B. Orbits
C. Shapes
D. Circles

Ans.  B. Orbits

42. However, the group’s long term strategy is to………..On core sector businesses connected with infrastructure and energy

A. Depend
B. Breed
C. Develop
D. Concentrate

Ans.  D. Concentrate

43. Mounting unemployment is the most serious and ……… Problem faced by India today

A. Dubious
B. Profound
C. Unpopular
D. Intractable

Ans.  D. Intractable

44. Freedom and equality are the…….Rights of every human being

A. Inalienable
B. Inscrutable
C. Incalculable
D. Institutional

Ans.  A. Inalienable

45. Belying his mother’s worries, Bikash’s behaviour throughout the function was………

A. Immodest
B. Impeccable
C. Imaginable
D. Imperial

Ans.  B. Impeccable

46. He is a person of sound character and……. Disposition

A. Amicable
B. Amiable
C. Morous
D. Beneficent

Ans.  B. Amiable

47.  I………..Missed the train this morning as I got up late

A. Quite
B. Scarcely
C. Narrowly
D. Hardly

Ans.  C. Narrowly

48. This test………….No previous knowledge of the subject : any graduate is expected to complete it successfully

A. Concerns
B. Presupposes
C. Assumes
D. Necessitates

Ans.  C. Assumes

49. The soldiers were instructed to……….Restraint and handle the situation peacefully

A. Exercise
B. Control
C. Prevent
D. Enforce

Ans.  A. Exercise

50. The good is often ………With their bones

A. Buried
B. Covered
C. Exhumed
D. Interred

Ans.  D. Interred

  • Krishnanagar Webel IT Park এ ভর্তি শুরু হয়েছে।
    Spread the loveKrishnanagar Webel IT Park এ ভর্তি শুরু হয়েছে। পশ্চিমবঙ্গ সরকারের রাজ‍্য কারিগরি শিক্ষা ও বৃত্তিমূলক শিক্ষা ও দক্ষতা বিকাশ (West Bengal State Council of Technical & Vocational Education And Skill Development) দপ্তরের নিয়ন্ত্রণে ও ব‍্যবস্থাপনায় Krishnagar Webel IT Park এ অ্যাডভান্সড ডিপ্লোমা ইন ফায়ার সেফটি ম‍্যানেজমেন্ট কোর্সে ২০২১-২২ সেশনে ভর্তি শুরু হয়েছে। দেড় …

    Continue reading

  • আই.আই.টি কানপুর জুনিয়র অ্যাসিস্ট্যান্ট পদে লোক নিয়োগ
    Spread the loveআই.আই.টি কানপুর জুনিয়র অ্যাসিস্ট‍্যান্ট পদে লোক নিয়োগ আই.আই.টি কানপুর জুনিয়র অ্যাসিস্ট‍্যান্ট পদে ৩১ জন   লোক নিচ্ছে। কারা কোন পদের জন্য যোগ্য : যে কোনো শাখার গ্ৰ‍্যাজুয়েটরা কম্পিউটার অ্যাপ্লিকেশনে জ্ঞান থাকলে যোগ্য। ডিগ্ৰি কোর্সে ৫০% নম্বর থাকলে আর ১-২ বছরের অভিজ্ঞতা থাকলে ভালো হয়। বয়স হতে হবে ১৬-১১-২০২১ এর হিসাবে ২১ থেকে ৩০ বছরের মধ্যে। …

    Continue reading

  • দক্ষিণ মধ্য রেলে লোক নিয়োগ
    Spread the loveদক্ষিণ মধ্য রেলে লোক নিয়োগ দক্ষিণ মধ্য রেল ‘অ্যাপ্রেন্টিস’ হিসাবে ৪,১০৩ জন লোক নিচ্ছে। নেওয়া হবে এইসব ট্রেডে : এ.সি মেকানিক, কার্পেন্টার, ডিজেল মেকানিক, ইলেক্ট্রিশিয়ান, ইলেক্ট্রনিক মেকানিক, ফিটার, মেশিনিস্ট, এম.এম.টি.এম, কে.এম.ডব্লু, পেইন্টার, ওয়েন্ডার।  কারা কোন ট্রেডের জন্য যোগ্য। কোনো স্বীকৃত পর্যদ বা বিশ্ববিদ্যালয় থেকে মোট অন্তত  ৫০% নম্বর পেয়ে মাধ্যমিক পাশ ছেলেরা এন.সি.ভি.টি …

    Continue reading

  • নভেম্বর মাসে 17 দিন বন্ধ থাকছে ব্যাঙ্ক । জানুন বিস্তারিত
    Spread the loveননভেম্বর মাসে 17 দিন বন্ধ থাকছে ব্যাঙ্ক । জানুন বিস্তারিত আগামী মাসে ব্যাঙ্কের  কোন গুরুত্বপূর্ণ কাজ করার পরিকল্পনা রয়েছে । তাহলে এই খবরটি জেনে রাখা অত্যন্ত জরুরি । নভেম্বর মাসে 17 দিন বন্ধ থাকবে ব্যাংক । রিজার্ভ ব্যাঙ্কের  নির্দেশ বাংলায় বেশ কয়েক দিন বন্ধ থাকবে ব্যাংক ।             দুর্গাপূজা …

    Continue reading

  • কলকাতার বঙ্গীয় বিজ্ঞান পরিষদে ভর্তি নিচ্ছে
    Spread the loveকলকাতার বঙ্গীয় বিজ্ঞান পরিষদে ভর্তি নিচ্ছে কলকাতার বঙ্গীয় বিজ্ঞান পরিষদে ‘লাইব্রেরি সায়েন্সে’র সার্টিফিকেট কোর্সে ভর্তি শুরু হয়েছে। উচ্চমাধ্যমিক পাশরা যোগ্য। দরখাস্তের ফর্ম সহ বিস্তারিত তথ্য পাবেন ২৩ অক্টোবরের থেকে ১৩ নভেম্বর পর্যন্ত বেলা ১২ টা থেকে ৫ টার মধ্যে। এছাড়াও অনলাইনে ফর্ম পাবেন। যোগাযোগের ঠিকানা : বঙ্গীয় বিজ্ঞান পরিষদ, পি – ১৩৪, সি.আই.টি …

    Continue reading